Marissa Mayer, die deze week benoemd werd tot nieuwe CEO van internetbedrijf Yahoo! , is zwanger. Ze verwacht in oktober een zoontje, zo liet ze zelf weten aan het zakenblad Fortune. Dat een groot beursgenoteerd technologiebedrijf in de Verenigde Staten een zwangere topvrouw aanwerft, is ongezien. Het wakkert alvast het debat aan over het combineren van carrière en gezin.
De 37-jarige Mayer was vicepresident bij Google en kondigde deze week haar overstap aan naar concurrent Yahoo!. Dat bedrijf verkeert in financiële problemen en heeft het strategisch moeilijk om stand te houden tussen internetgiganten Google en Facebook. Mayer krijgt er echter nog een uitdaging bij: in oktober verwacht ze een eerste kindje.
Enkele weken out
Maar de vrouw meent dat de gezinsuitbreiding geen grote impact zal hebben. "Ik wil mijn werkritme behouden. Mijn zwangerschapsverlof zal slechts enkele weken duren en ik zal in die tijd ook aan de slag blijven", verklaarde ze aan Fortune, al was het om de aandeelhouders gerust te stellen.
Zeldzame zaak
Een vrouw aan het hoofd van een technologiebedrijf is sowieso al zeldzaam in de VS, slechts 19 van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven worden geleid door een vrouw. Een zwangere topmanager is al helemaal een unicum. Het debat over het combineren van carriere en gezin, wordt hiermee geopend.
Lof
"Laat ons hopen dat ze bedrijven zal aanzetten om betere oplossingen te vinden voor alle werkende mama's", twitterde actrice Mia Farrow, zelf moeder van dertien kinderen. "Ik kan Marissa Mayer alleen maar feliciteren, uitstekend nieuws", liet Anne-Marie Slaughter weten. Zij is professor aan de universiteit van Princeton en moeder van twee. Slaughter verliet eerder wel haar post van diplomaat bij Buitenlandse Zaken om meer tijd te hebben voor haar gezin.
Ook kritiek
Maar er is ook kritiek op het voornemen van Mayer om te blijven werken aan een hoog tempo. "Doen alsof men het werkritme behoudt, is geen rekening houden met een realiteit die we moeten aanvaarden: baby's hebben nood aan aandacht en moeders moeten tijd met hen doorbrengen", aldus een bloggende moeder uit New York.
Mayer zal door haar royale loon wel makkelijk een beroep kunnen doen op hulp van buitenaf. Het zwangerschapsverlof in de VS duurt twaalf weken, maar wordt niet betaald.
(einde bericht)
Onderzoeksters Lieve Lembrechts en Elke Valgaeren voerden onderzoek uit naar zwangerschapsgerelateerde discriminatie bij werkneemsters. Het rapport kan geraadpleegd worden via: http://igvm-iefh.belgium.be/nl/nieuws/nieuwe_publicatie_zwanger_op_het_werk_de_ervaringen_van_werkneemsters_in_belgi_.jsp?referer=tcm:336-101844-64