Friday, 17 February 2012

17de KMS - netwerkdag Racisme Keren


HET KMS ‘NETWERK RACISME KEREN’ NODIGT JE VAN HARTE UIT VOOR DE

 17de KMS - netwerkdag
Racisme Keren

Racisme:
vaak subtiel|maar niet ok!

 woensdag 28 maart 2012
van 9u30 tot 13u

De LindePoort - MECHELEN 


Het NETWERK { RACISME KEREN} houdt je in beweging en geeft inspiratie om effectief om te gaan met racistische discriminatie. Op netwerkdagen ontmoet je medestanders die bezorgd zijn om racistische tendensen in de samenleving. Op 28 maart willen we met jou het zorgwekkend karakter van subtiel racisme en ontkende (kleine) vormen van discriminatie onder de loep leggen.

De KMS netwerkdag van november 2011 rond zorgwekkend racisme bij kinderen en jongeren, vormt de aanleiding voor het thema van deze 17de netwerkdag. De panelleden toen vertelden over een gradatie in vormen racistische discriminatie en over racistische reacties die volgens sommigen ‘niet meer de moeite zijn om op te volgen’. Voorts hadden zij het daarbij ook over verrassende en pijnlijke vormen van ‘subtiel’ racisme. Op de netwerkdag van 28 maart willen we subtiel racisme en subtiele discriminatie van dichterbij verkennen. We willen ook nagaan hoe sterk ze ondertussen ingeburgerd zijn. Want ‘subtiel’ racisme is voor ons niet OK. Vooral niet voor wie er het slachtoffer van is.

We gaan op zoek naar specifieke instrumenten om er effectief mee om te gaan. Want hoe dan ook delen we - als medeburger, organisatie of instelling - in de verantwoordelijkheid opdat elkeen racismevrij kan leven. Dat kan door veel interculturele ontmoeting, maar ook door een effectieve strategie van omgaan met racisme.

We netwerken op woensdag 28 maart in het Mechelse vergader- en congrescentrum De LindePoort. Er is een groot aanbod van workshops waar experts en ervaringsdeskundigen rond verschillende subthema’s met jou tot uitwisseling komen.

Deze 17de netwerkdag wordt georganiseerd t.g.v. de Internationale dag ter eliminatie van Raciale discriminatie

PROGRAMMA:
               
9u30                   Ontvangst met koffie en thee.

9u45                    Verwelkoming en inleiding op het thema.

10u00                 Drie werkwinkels:

1.   Victoria Vandersteen (onderzoeker Human Rights Centre - UGent) gaat als ervaringsdeskundige in op voorbeelden van subtiel racisme op de werkvloer en bij aanwerving (sollicitatiegesprekken). Ze vertrekt daarbij van resultaten van een aantal interviews met personen die gediscrimineerd werden om verschillende redenen (handicap, geaardheid, huidskleur, ...).

2.   Koen Van Laer (SEIN – UHasselt) voerde een doctoraatsonderzoek naar de werkervaringen van hoopopgeleide mensen van allochtone afkomst. Hierin besteedde hij uitgebreid aandacht aan hun ervaringen met subtiele discriminatie. Hij laat ons kennismaken met zijn onderzoek en de conclusies van zijn doctoraat.

3.   Ingrid Wolfs (coach Wolfsflow) is consulent rond dit thema in de bedrijfswereld. Ze werkt in haar workshop rond de uitdagingen in bedrijven, organisaties en instellingen in het omgaan met subtiele discriminaties.

11u15                 Einde werkwinkels en koffiepauze.

11u25                 Korte toelichting bij de conclusies van de werkwinkels en paneldebat met de experts en ervaringsdeskundigen Victoria Vandersteen, Koen Van Laer en Ingrid Wolfs.
Moderator: Shaju Hendrikx.

13u00                 Broodjesmaaltijd.

Plaats:                 De LindePoort  (ingang tegenover Sint-Romboutskathedraal)
Begijnenstraat 18/1
B-2800 Mechelen
                                               

Bereikbaarheid: Loopafstand van Station Mechelen : 12 minuten
Bus : Stadslijn 1 – 2 – 3 – 4 – 5 (halte Grote Markt)

Parkeerplaatsen voor auto’s op de binnenkoer (code op te vragen)
Parkeerplaatsen voor auto’s in de stadsparkings

Toegang: 7 €
Toegang met broodjesmaaltijd: 11 € 

Inschrijven tot 25 maart (naam, voornaam, adres).
Gelieve je werkwinkelkeuze en je eventuele bestelling voor het middagmaal bij inschrijving te vermelden: johan@kms.be 

Info: T: 02 502 11 28 - F: 02 502 81 01 - Huidevettersstraat 165 - 1000 Brussel

No comments:

Post a Comment