Thursday, 9 June 2011

Conferentie: transnationale activiteiten van migranten

Conferentie 'De transnationale activiteiten van migranten in België: factor van integratie of van terugtrekking in de eigen groep ?'

Focus op transnationale activiteiten van Chinezen, Congolezen, Marokkanen en Turken in België

 

 

  • Waar en wanneer?

 

    • 24/06/2011
    • Uur: 9.00 - 12.30
    • Plaats: BIP, Koningsplein 10-11, 1000 Brussel
    • Gratis

 

  • Inhoud

In een steeds meer geglobaliseerde wereld, met steeds sterker ontwikkelde communicatiemiddelen, "nemen de banden van migranten tussen hun land van herkomst en hun gastland voortdurend toe". Die activiteiten, die men benoemt met de term transnationale activiteiten, spelen zich af op heel diverse domeinen als handel en economie, politiek, ontwikkeling, cultuur of sociale actie.  

Hoewel de theoretische literatuur over het concept van het transnationalisme de voorbije jaren sterk is uitgebreid, vertoont het empirisch onderzoek in België nog heel wat hiaten. Daarom heeft de Stichting de opdracht gegeven tot een onderzoek over de transnationale activiteiten van de leden van vier groepen van migranten die in ons land wonen: Chinezen, Congolezen, Marokkanen en Turken.

De conferentie wil niet alleen meer inzicht verwerven in dit fenomeen maar ook de impact van de transnationale activiteiten op het integratietraject van de migranten beoordelen. Getuigenissen zullen een illustratie bieden van de diversiteit van de activiteiten van de allochtone gemeenschappen en ook van hun motivatie om daaraan deel te nemen. Vervolgens zal een debat proberen een antwoord te vinden op de essentiële vraag: zijn de transnationale activiteiten een factor die de integratie van de migranten bevordert of zijn zij integendeel een factor van terugtrekking in de eigen groep?

Het programma van de conferentie vindt u door op de onderstaande link te klikken.

            http://www.kbs-frb.be/event.aspx?id=281394&LangType=2067

Simultaanvertaling in Frans en Nederlands is voorzien.

 

 

No comments:

Post a Comment