Friday 27 May 2011

Het vrouwvriendelijke CEO-rapport van SOFIA-mentor Françoise Chombar

De redactie van De Standaard liet een jury van deskundigen een oordeel uitspreken over de 36 Belgische ceo’s van bedrijven in de Bel20- en BelMid-index. Het resultaat is ‘Het rapport van de ceo’, een reeks die de ceo’s van de best presterende Belgische bedrijven beoordeelt op basis van objectieve criteria en inzichten van waarnemers. Er werd gekeken naar de winstontwikkeling van het bedrijf, de financiële transparantie, het strategisch inzicht,  leiderschap en  de maatschappelijke betrokkenheid. Vooral op dit laatste criterium scoorde Melexis, het bedrijf van de Limburgse mentor en CEO, Françoise Chombar erg goed. Melexis is immers het meest vrouwvriendelijke bedrijf in de selectie. Niet enkel is er een vrouwelijke CEO, ook  de helft van de raad van bestuur en driekwart van het topmanagement bestaat uit vrouwen. Dat streven naar gendergelijkheid levert Melexis mooie punten op voor maatschappelijke betrokkenheid. Melexis mag dus als voorbeeld dienen voor heel wat ondernemingen waar het een stuk slechter is gesteld met dat glazen plafond.  Françoise Chombar speelt een actieve rol in het slopen van die barrière. Die ambitie zet ze ook kracht bij als mentor bij SOFIA. Een vrouw heeft wel degelijk een strategisch voordeel in de bedrijfswereld: ‘Ik ben een vrouw, en dus efficiënt’, liet ze zich eens ontvallen.

 

Bron: De standaard – 26 mei 2011

 

Wednesday 18 May 2011

Uitgeverij Beefcake Publishing presenteert de roman Twee meisjes van de Brusselse schrijfster Mina Oualdlhadj

Het boek is een vertaling van het succesvolle Ti t’appelles Aïcha, pas Jouzifine! dat in 2008 verscheen en meteen furore maakte in Wallonië door zijn scherpe en hilarische dissectie van het multiculturele België. Na een aanbeveling in onderwijsmiddens volgde een omzendbrief van Waals minister-president Rudy Demotte en zijn minister van Onderwijs Marie-Dominique Simonet omtrent de verdeling van het boek in elke middelbare school van de Franstalige Gemeenschap. 
 
De ene is geboren in Marokko, de andere niet. De ene heeft een gezin gesticht, de andere niet. En toch zouden Aïcha en Mimi zussen kunnen zijn. Deze twee vrouwen van Marokkaanse afkomst zijn al sinds de schoolbanken vriendinnen. Ze zijn opgegroeid in Brussel, waar ze heen en weer werden geslingerd tussen twee culturen. Ze hebben allebei de overgang meegemaakt van de wadi naar het vlakkeland, van couscous naar mosselen met friet, van het Offerfeest naar Sinterklaas en de Kerstman, en van vaderlijke ontoegeeflijkheid naar emancipatie. Twee meisjes is een ontmoeting tussen de Maghreb en het westen, een verhaal doordrenkt van twijfels en hoop, gevoelens en zelfspot.

Inge Paulussen presenteert en leest voor uit het boek. Auteur Mina Oualdlhadj vertelt in een gesprek met Laurence Verwee alles over het ontstaan, de reacties en over wat er sindsdien allemaal is gebeurd. Uitgever Michel Cordier stelt ten slotte ter gelegenheid van de release van Twee meisjes ook de Franstalige herdruk voor. De boekvoorstelling van Twee meisjes zal doorgaan op donderdag 26 mei, 12u in de Passa Porta Bookshop, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel. Om 13u sluiten we af met een receptie. U kunt uw aanwezigheid bevestigen via info@beefcakepublishing.be.

Monday 16 May 2011

Aandacht voor gender in de regeringsonderhandelingen?

De Nederlandstalige vrouwenraad en de Conseil des Femmes Francophones de Belgique vragen in een gezamenlijke open brief aan de koning om in de regeringsonderhandelingen aandacht te besteden gendergebonden sociaal-economische problemen zoals armoede of seksueel geweld. Bovendien ijvert de vrouwenbeweging voor meer vrouwelijke aanwezigheid in de onderhandelingen. Het beeld dat we het voorbije jaar van de politiek kregen was een bijzonder mannelijk beeld.

 

Lees hier de open brief: http://www.vrouwenraad.be/content.aspx?PageId=668

 

Thursday 12 May 2011

VON-sessie: allochtoon ondernemerschap in Vlaanderen

De noden en behoeften van allochtone ondernemers en prestarters in Vlaanderen werden in kaart gebracht door de partners in het EOS project, gesteund door het Agentschap Ondernemen. De resultaten van dit onderzoek werden gebruikt om de ondersteuning voor deze ondernemers onder de loep te nemen en eventuele leemtes bloot te leggen. Op basis van de conclusies van dit onderzoek werd per provincie een pilootproject ontwikkeld om de ondernemers en prestarters van vreemde origine beter te ondersteunen. Deze onderzoeksresultaten en pilootprojecten worden door de partnerorganisaties van het EOS project graag aan u voorgesteld tijdens de VON sessie ‘Allochtoon ondernemerschap in Vlaanderen’.

U krijgt tijdens het event eveneens de kans om mee te debatteren over dit onderwerp en kennis en ervaringen uit te wisselen met beleidsmakers, allochtone ondernemers en intermediaire organisaties. Daarnaast is er voldoende ruimte voor netwerking.

 

Meer informatie over het programma en de inschrijvingsmogelijkheden vindt u hier:

http://www.von-online.be/nieuws/von-sessie-allochtoon-ondernemerschap-vlaanderen

 

 

Wednesday 11 May 2011

Turkse Turan Orhan “Ondernemende nieuwe Limburger 2011”

UNIZO-Limburg en de provincie Limburg reiken vanavond de award “Ondernemende Nieuwe Limburger 2011” uit aan Turan Orhan van Bongaerts Logistics NV in Genk. Het aandeel van zelfstandige ondernemers van niet-Belgische origine blijft toenemen.
 

http://www.unizo.be/limburg/viewobj.jsp?id=4760593

 

Call for papers: "Gender issues in Europe and Turkey: reflections, questions and perspectives"

Women make policy, run businesses, and work in areas from which they have long been excluded. As writers, painters and filmmakers, they are subjects of artistic expression. They give birth to children "if they want, when they want" and refuse to bow to dress codes imposed by authorities. Women's millennial struggle for citizenship and for equality  has long been shunned by the official histories. Even though it has become more visible in the present era in which information flows without interruption, and led to the acquisition of some rights, the following question remain so far unanswered: Have women achieved their objectives? Neither in Europe nor in Turkey rape, violence, inequality of wages, political under-representation, and symbolic annihilation have disappeared.

These are the discussion themes of the 9th "European Days"  jointly organized by the CREDE (Centre for European Research and Documentation)  and the Research Group on Gender of MEDIAR (Centre for Media Studies), which is to be held in 20-21 October 2011, at Galatasaray University, Istanbul,Turkey .

Since gender issues constitute a field of research and reflection for all social sciences and humanities, the sessions will be, by definition, interdisciplinary.

The following topics are suggested, but the call for papers remains open to new proposals / contributions:

- Gender Relations, Gender and Sexualities: discrimination / exclusion
- Violence against women: sexual violence, domestic violence, mobbing etc.
- In the era of "post-..." what about feminisms?
- Full citizens? Women in the City
- Rights, laws and realities: what about equalities?
- Glass ceilings, steel barriers: employment and wages of women
- The scarf/veil, jeans, heels and the skirt: to be and to be seen in public space
- Families of yesterday and today: how far are we from the tyranny that weighed on our mothers?
- Representing, reproducing, making: gender, arts and media

Deadline for the submission of abstracts: June 10, 2011
For more information and questions please write to
msunar@gsu.edu.tr or melda.sunar@gmail.com


 

Monday 2 May 2011

Symposium "Bringing diversity into entrepreneurship research"

Tuesday, May 31, 13.30-17.30, Hasselt University

To celebrate prof. Monder Ram (De Montfort University, UK) who will receive an honorary doctorate at Hasselt University, SEIN organizes a symposium on ethnic minority entrepreneurship. Monder Ram will give a lecture on “Diversity and Small Firms: The Case of Ethnic Minority Entrepreneurship Research in the UK”. We also invited prof. Robert Kloosterman (University of Amsterdam) to talk about “Newcomers and New Opportunities: Ghanaian Migrant Entrepreneurs in the Netherlands”. Annelies Thoelen (PhD-student at SEIN) and Patrizia Zanoni (director of SEIN) will give a lecture on “Crafting success by ‘fitting in’ and ‘standing out’: Ethnic minority entrepreneurs’ construction of legitimacy in the creative industries”.

Please find more information on the programme and registration on

L’interculturel en entreprise - Conférence de Jean-François Chanlat sur l’interculturel en entreprise organisée par HEC-ULg, EGID et CRIPEL - Mai 16 2011

Jean-François Chanlat a publié «La gestion en contexte interculturel».
Il est Professeur des universités à Paris Dauphine, directeur de l'Exécutive MBA Dauphine/
ESG UQAM, responsable de la chaire «management et diversité» de Paris Dauphine et
co-responsable du Master en Management interculturel.

18h - HEC-ULg, rue Louvrex, 14 - 4000 Liège - Auditoire 30
 
Références
La gestion en contexte interculturel : Problématiques, approches et pratiques, Eduardo Davel, Jean-Pierre Dupuis et Jean-François Chanlat, (dir), Les Presses de l’Université Laval. Prix spécial 2009 du jury de l’ouvrage d’affaires (catégorie ouvrage pédagogique), Canada, Québec. Prix François-Albert Angers, HEC-Montréal, 2009.
Info & inscriptionannie.cornet@ulg.ac.be - 04 366 27 95 ou philippe.warland@cripel.be - 04 220 01 15